Blog

Nyomtat

Érdekességnek tűnhet, hogy a kandalló már az őskorban is létezett, persze még nem a mai formájában, de a működési alapelvei részlegesen már megvoltak.

Akkoriban az emberek a barlangokban vagy a kunyhójuk középen rakott tűz köré gyűltek, hogy ne fagyjanak meg. A tűzhely egy gödörben volt, illetve a kunyhó tetején is volt egy nyílás, hogy a füst távozhasson.

A napjainkban ismert kandallók azonban a középkorban jelentek meg a 13. és 14. századi Nyugat Európában. Ezeket a kastélyok fűtéséhez használták kezdetben. A nyitott kandallók valójában minimális hőt adtak le. Céljuk leginkább presztízs értékű volt, fűtőértékük pedig minimális.

A középkori kandallók érdekessége, hogy számos formával rendelkeztek. A távol keleten a kandallóknak a hatásfoka már jobb volt.

A 20. században a kandallók a polgárság körében is elterjedtek, mivel jelentős változásokon estek át. Az 1970-es években jelentek meg Franciaországban a zárt öntvényű kandallók, amelyek meghatározzák mind a mai napig a kandallók gyártását is.

Ha Ön is kandallót szeretne készíttetni otthonában, bátran keresse cégünket az elérhetőségeinken!

 Kályhacsempemanufaktúra facebook megosztás