Nyomtat
Tisztelt Látogató!

Ön feltehetően fontos döntés előtt áll. Döntése jelentősen befolyásolja az elkövetkezendő évtizedekben otthonának megjelenését, jó közérzetét, és nem kis anyagi áldozattal jár. Az alábbiakban  elfogulatlanul néhány nagyon lényeges szempontra szeretnénk felhívni figyelmét, hogy az Ön által elképzelt és megépült cserépkályha vagy kandalló  esztétikus és hasznos kiegészítője legyen további életének.
Kérjük, hogy mielőtt döntene először alaposan tájékozódjon és ne hagyja magát megtéveszteni!

Néhány gondolat a kályhacsempéről:
A kályhacsempe különböző agyagásvány keverékekből, soványító anyagok hozzáadásával, és legalább a stabil kerámia kötés kialakulásáig történő égetéssel készül. Formázása jellemzően kézi formázással, öntéssel vagy gépi préseléssel történik (természetesen léteznek egyéb formázási technikák is, de az iparágra jelenleg ez a jellemző). Élettartamát, tulajdonságait nem a formázás módja, az égetések száma határozza meg, hanem döntően a felhasznált anyagok paraméterei és minősége, valamint a megfelelően alkalmazott gyártástechnológia. Gondoljunk csak a több évszázados kézzel formázott barokk, rokokó cserépkályhákra, az évszázados öntött meisseni vagy Zsolnay kályhacsempékre, vagy a  régi zalaegerszegi gyár préselt csempéiből épített, több évtizede működő cserépkályhákra. A felsorolást sokág lehetne folytatni.
A kályhacsempe bizalmi árucikk!!! Választása előtt - melyben természetesen döntő szerepet játszika termék esztétikai megjelenése is - feltétlenül kérje ki szakemberek véleményét, akik korrekt tájékoztatást tudnak adni a termék tulajdonságairól és a különböző beépítési lehetőségekről.
Csak olyan kályhacsempét vásároljon, mely rendelkezik magyarországi bevizsgálással -Típusvizsgálati Bizonyítvány- mert  csak ez a dokumentum tanúsítja, hogy a termék megfelel a Magyar Szabvány ( MSZ 21512:2006) előírásainak! Kályhacsempére egységes Európai Szabvány (EN) nincs! A Típusvizsgálati Bizonyítványt a magyarországi törvények és rendelkezések szerint semmilyen más dokumentum nem helyettesítheti!

Cserépkályha vagy kandalló?
A kérdést több oldalon keresztül lehetne fejtegetni. Számos kiadvány, internetes oldalak, fórumok boncolgatják a kérdést, sajnos elég gyakran valamelyik valamelyik tüzelő berendezés felé részrehajlóan. Kétséget kizáróan a cserépkályha és a kandalló is számtalan előnnyel rendelkezik, de a választás során rendkívül fontos mérlegelni a negatívumokat is. Megfelelő tájékoztatást csak a vásárlói igények, az építési helyszín és a műszaki lehetőségek ismeretének birtokában lehet adni. Döntése előtt mindig személyesen is kérje ki szakemberek véleményét! Prospektusokból, könyvekből, kiadványokból, internetről rengeteg információ beszerezhető, de csak ezen ismeretek birtokában lehetőleg ne döntsön. 

Vásárlás, szakkereskedések:
A cserépkályha és kandalló szakereskedésekben jellemzően jól felkészült, korrekt kereskedők várják. Általában több gyártó termékeit is forgalmazzák, továbbá jól képzett kivitelező szakembereket is tudnak ajánlani. Óvakodjon azonban a jelentős árengedménnyel kínált terméktől! 
A kályhacsempe gyártás meglehetősen költséges iparág, a nagy árengedmény lehet hogy valamilyen műszaki, esztétikai hiányosságot takar, vagy az áru származása bizonytalan, nem szabványos, hiányos, sérült. Eredeti elképzelésétől csak az ésszerű kompromisszumig engedjen, tervétől jelentősen eltérő termék megvásárlásától óvakodjon. Ha mégis az engedményes áru megvásárlása mellett dönt, úgy annak minőségéről és mennyiségéről személyesen is győződjön meg! Ne hagyja magát rábeszélni olyan termékre mely nem egyezik az elképzelésével.
Lehetősége szerint kérjen több helyről is árajánlatot!
Az árajánlat kérésekor mindig győzőrjön meg arról, hogy az adott ajánlat tartalmazza-e az ÁFÁ-t is!
A vásárlást megelőzően ajánlott a helyszíni felmérés.
Kályhacsempét csak korrekt szakkereskedésben, megfelelő referenciákkal rendelkező cserépkályha - kandalló építő szakembertől, vagy közvetlenül a gyártótól vegyen. Vásárlásánál lehetősége szerint részesítse előnyben a MAGYAR gyártók termékeit!

IWIWSatartlapGoogle bookmark